lördag 13 april 2013

Bouppteckning


 
Bouppteckningen efter R innehåller inga stora överraskningar. Där förekommer emellertid ett antal namn på personer som han haft kontakt med samt att han hade såväl piga som betjänt. Huruvida han haft tjänstefolk större delen av sitt yrkesverksamma liv eller om det pekar på att han med ålderns rätt haft problem att klara vissa praktiska göromål under sista åren i sitt liv är obekant. Man kan konstatera av pipor och cigarrställ att han var rökare. Den vagn som också ingick, kommer vi att återkomma till. Hans böcker värderas till 100 rdr men då skall man ha i åtanke att merparten av hans böcker (575 titlar) redan donerats till universitetsbiblioteket i Lund.

Detalj ur bouppteckning. Observera hans titels längd.

Pigan Märta Persdotter och hans betjänt Mårten Nordström hade båda en fodran enligt bouppteckningen. Hon på 150 rdr och han på 97 rdr båda gällande för lön och kost. Dessutom hade tydligen Hallenborg stått för betjäntens kost under någon tid vilket belastade bouppteckningen med 20 rdr. Betjänten var för övrigt från Glimminge, var född 1845 och kom till Lund 1864. Han bodde liksom R i fastighet No 21 som var granne med botaniska trädgården som hade No 20. Några år innan R:s död började man anlägga en ny botanisk trädgård men delar av den gamla fanns kvar åtskilliga år. Det finns uppgifter om en puckelryggig betjänt Sjöberg på annat håll men han var sannolikt inte kvar sista året när Mårten fanns på plats.

Den största skulden var 300 rdr i hyra fram till 1 april 1866. Det är oklart varför inte bostaden frigjordes tidigare. Det kan möjligen funnits några legala hinder där viss tid måste ges för eventuella arvingar att höra av sig oavsett testamentets innehåll. R var aldrig gift och hade heller inte, såvitt bekant, några barn.

Om vi går till de minsta skulderna så finner vi att R enligt kvitto är skyldig Fr. Berling 61 öre. Sannolikt är det boktryckare Fredrik Berling som avses. Dessutom är R skyldig enkefru Berling (som kan vara den förras moder då hon blev änka 1863) 12 rdr för vagnshyra. Kan det måhända vara så att R:s egen vagn enligt ovan var i sådant skick att den inte kunde användas? Han påstås ju av någon komma ”i sin gamla heltäckare”.

Förutom de formella avgifterna i samband med bouppteckningen finns också en skuld till bokhandlare Gleerup om 21 rdr och kostnaden för begravningen som var 130 rdr.

På tillgångssidan finns tre sparbanksböcker, en på Lunds Nya Sparbank och två på Lunds Gamla Sparbank på totalt 235 rdr. Hos änkefru Sjöström finns en fodran ”enligt sedel den 10 maj 1862” på 200 rdr. Hon var änka efter rådman G. Sjöström (död 1860) och bodde vid denna tid också i No 21. Den sista och mest omfattande fodran var på 424 rdr och gällde friherre C. J. von Schwerin.

Friherre von Schwerin var vid denna tid ägare till Skarhult och torde därmed spela i en annan ekonomisk division än R. Det kan tänkas att någon typ av tjänst utförts som R skulle ha betalt för. Dessa två herrar har tidigare högst troligt haft med varandra att göra då von Schwerin var ordförande i styrelsen för lantbruksskolan i Orup och R var föreståndare för densamma i mitten på 1800-talet. Det finns ytterligare kopplingar mellan R och släkten Schwerin liksom mig själv som jag avser att återkomma till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar